top of page

GES yani GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ NEDİR ?

GES yani Güneş enerjisi santrali nedir? Ne anlama gelmektedir. Güneş’ten Nasıl Enerji Sağlanmaktadır.

Güneş’tenenerji sağlanması şu şekilde gerçekleşmektedir. Güneşten gelen enerjiyi fotovoltaik modüllerin ve diğer ekipmanların kurulumu sayesinde elektrik enerjisine çevirebiliriz. İşte Bu sisteme GES (Güneş Enerji Santrali) denmektedir. Uzun yıllardır hayatımızda olan güneş enerjisi ile çalışan hesap makinaları, basit saatler yada bazı elektronik cihazlar aslında günümüz GES sisteminin çok daha basit bir yansıması gibidir. Ancak GES’te kullanılan güneş enerjisinin depolandığı piiler çok daha büyüktür. Fotovoltaik güneş pilleri, üzerine düşen güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürüler. GES (Güneş Enerji Santrallerinin) Ana Yapı Taşları Aşağıdaki Şekildedir.

  • Fotovoltaik(PV) Panel: Yarı iletken PV hücrelerin panel üzerinde bütünleştirerek, güneşten ulaşan ışınlarından doğru akım elektrik üretilmesini temin etmektedir.

  • İnvertör: Fotovoltaik PV panellerin ürettiği doğru akım elektriğini, günlük kullanıma sunabilmek için şebeke elektriğine çeviren yapı taşıdır.

  • Panel Taşıyıcı Sistemi: Fotovoltaik PV panellerin yerleştirildiği taşıyıcı düzenek sistemlerini ve montaj aparatlarını ifade eder.

  • BOS(Balance of System): Aslında yukarda saydığımız temel malzemelerin dıiındakileri ifade eder. Açmak gerekirse Güneş Enerjisi santrallerinin Modül, İnverter ve konstrüksiyon haricindeki kısmı BOS (Balance of System) şeklinde nitelendirilir. Altyapı, AG – OG Kablo, Konnektör, Paralelleme Panoları, Şalt Ekipmanları, Alçak Gerilim Pano ve Salt, Trafo Postası, Orta / Yüksek Gerilim Pano ve Salt, İnşaat İşleri, Tel Çitler, Aydınlatma, Kamera Sistemleri gibi enerjinin sağlanmasından ziyade sistemin sürdürülebilir olması ve korunması için gerekli altyapı faaliyet ve malzemeleri olarak tanımlanabilir.

CEYTAŞ YENİLENEBİLİR ENERJİ (GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ)

Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesi Boğazköy mevkisinde 2017 Yılı  Kasım ayında elektrik üretimine başlamıştır.  34,000,00 m2 lik alanda kurulan santralimiz 18,000,00 m2 alana kurulumu gerçekleştirilmiştir. Santralimiz 1MW gücündedir. 

ceytaş_logo.jpg
bottom of page